To słodkie śniadanie króluje na moim talerzu w ostatnich dniach lata. Przepis jest banalny
To słodkie śniadanie potrafi również zastąpić deser. Omlet ze śliwkami i brzoskwinią jest pyszny i bogaty w białko. Danie nasyci nawet przy sporym głodzie, a o słodyczach nie pomyślisz jeszcze przez długi czas od jego zjedzenia.
Ogromną zaletą zjedzenia omletu ze śliwkami i brzoskwinią z rana jest fakt, że dostarcza on wielu cennych składników m.in. budującej odporność witaminy C, wspierającej wzrok witaminy A, poprawiających pracę mięśni i układ nerwowego potasu i magnezu oraz chroniących komórki organizmu przeciwutleniaczy. W owocach jest też błonnik, który odpowiada za przedłużoną sytość po posiłku. Przygotuj zatem ten prosty smakołyk i ciesz się wszystkimi korzyściami już na początku dnia.
Jak zrobić omlet na słodko z owocami?
Omlet ze śliwkami i brzoskwinią to danie niemalże ekspresowe. Łączę ze sobą składniki na ciasto i smażę do lekkiego zrumienienia. Gotowe przekładam słodkim twarożkiem i dekoruję świeżymi owocami. Jest prosto, szybko i wyśmienicie.
Przepis: Omlet ze śliwkami i brzoskwinią
Pyszna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, która powstaje niemalże ekspresowo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 655
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 brzoskwini
- 5 śliwek węgierek
- 50 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki miodu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówBrzoskwinię oraz śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Robienie masy na omletOddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z mąką pszenną, cynamonem i łyżeczką cukru. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ostrożnie połącz obie masy, uzyskując puszyste, jednolite ciasto.
- Smażenie omletuNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wlej masę na omlet i smaż ją na małym ogniu, aż brzegi zaczną „odchodzić” od patelni, a na powierzchni zobaczysz niewielkie dziurki. Obróć wtedy omlet i podsmażaj z drugiej strony przez 1-2 minuty.
- Podawanie słodkiego śniadaniaNa jednej połowie omletu ułóż wymieszanym z jogurtem i drugą łyżeczką cukru twaróg oraz owoce. Polej miodem i złóż.
Jak podać omlet ze śliwkami i brzoskwinią?
To słodkie śniadanie koniecznie zjedz na ciepło. Odgrzewanie omletów to nigdy nie jest dobry pomysł, bo tracą swoją przyjemną konsystencję, a dodatki w postaci warzyw lub owoców stają się mało jędrne. Do omletu ze śliwkami i brzoskwinią nie musisz już dodawać nic więcej, bo i tak jest bogaty. Jeśli jednak chcesz, wrzuć garść posiekanych orzechów. Idealne będą włoskie lub laskowe. Płatki migdałów lub pestki słonecznika też się sprawdzą.
Inne warianty omletu ze śliwkami i brzoskwinią
Zamiast twarogu możesz użyć innego kremowego serka. Dobrze sprawdzi się mascarpone lub ricotta. Dla większej słodyczy wymieszaj wybrany dodatek z odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Dobrym dodatkiem do słodkiego śniadania będzie też kremowy twarożek waniliowy przyrządzany na bazie jedwabistego tofu. Taka opcja omletu ze śliwkami i brzoskwinią będzie idealna dla osób unikających spożywania laktozy.